- This topic has 2 replies, 2 voices, and was last updated 4 years, 3 months ago by .

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)

- You must be logged in to reply to this topic.

Strona główna › Forums › TWORZENIE SCENARIUSZA › Wyrażenia regularne
W jaki sposób oraz gdzie (w jakich akcjach) mogę korzystać z wyrażeń regularnych?
Przykładowo, chcę sprawdzić komunikat na ekranie ale jest on za każdym razem unikalny bo ma datę dzisiejszą.
Jak to zrobić aby pominąć ten fragment komunikatu. 
Aby pozbyć się daty lub sprawdzić czy ona jest w tekście można spróbować podejśc do tego na różne sposoby. Uzależnione jest to od tego
* gdzie znajduje się data
* czy jest zawsze w tym samym miejscu w tekście ( na końcu/na początku)
* czy zawsze ma taki sam format 
Jest kilka sposobów:
1. Możemy stworzyć nowego stringa z pobranego tekstu i usunąć z niego date bo np. zawsze wygląda tak i jest np. 2021.01.02 na końcu komunikatu
w aktywności assigne dla nowej_zmiennej przypisujemy  komunikat.trim.Substring(0,(komunikat.trim.length-10))
* trim usuwa białe znaki na końcu i na początku
* 0 – od pierwszego miejsca
* (tekst.trim.length-10) – sprawdza długość ciągu bo jeśli założymy że data jest na końcu to nie chcemy jej widzieć w ramach nowej zmiennej
2. wyrażenia regularne też przypisuje w assigne lub w warunku
np.(System.Text.RegularExpressions.Regex.Match(komunikat,”\d{4}.\d{2}.\d{2}”)).toString jeśli w ciągu jest taki ciąg jak zapisany wzorem znajdzie go i zwróci date, którą możemy z komunikatu usunąć metodą replace 
3. Jeżeli znamy treści komunikatów w systemie to możemy użyć metody:
komunikat.Contains(„treść której oczekujemy”)  , zwróci nam true jeśli komunikat ma w sobie wyrażenie w nawiasie.
Tu ważna jest wielkość liter i każda spacja między znakami.
Scenariusz w załączniku zip
Jak mam wywołać to w warunku akcji Decision jak chcę sprawdzić czy numer NIP zaczyna się od liter?
Nie mam dostępnego takiego wywołania: System.Text.RegularExpressions.Regex.Match(„PL1111111111”, ([a-zA-Z]*))
Takie wyrażenie zwróci PL więc wystarczy porównać wynik z PL ale jak to wywołać w Condition?